Vakman nodig voor de vochtbestrijding van uw vochtige muren?

Vind snel een specialist via ons netwerk. Vul het offerteformulier in voor gratis offertes om te besparen op de kosten!

vochtige muren

Vochtige muren

Heeft u last van vochtige muren in uw woning? Vochtbestrijding is dan van groot belang om vervelende gevolgen van te veel vocht in uw woning te voorkomen. Witte, zwarte of vochtige plekken op de buitenmuren of schimmel onderaan op de muur? Het zijn allemaal signalen van een te vochtig huis.

Op deze pagina leest u meer over de oorzaken en het oplossen van deze problemen. Wilt u gelijk weten wat vochtbestrijding u kost? Zet dan de specialisten uit ons netwerk aan het werk. Met één muisklik vraagt u simpel en eenvoudig meerdere vrijblijvende offertes op. Uw aanvraag wordt zo snel mogelijk doorgestuurd naar maximaal 5 specialisten uit uw omgeving. Van de specialisten ontvangt u vervolgens vrijblijvend offertes om te vergelijken.

Oorzaken van vochtige muren

Voor de meeste problemen met vochtige muren, zijn een drietal oorzaken aan te wijzen. Als eerste is er doorslaand vocht, dat vaak bij oudere woningen voorkomt. Dit type vocht ontstaat vaak omdat de gevel aan de buienkant in de loop der jaren poreus is geworden of beschadigd is geraakt. Een tweede oorzaak is grondvocht dat via de fundering omhoog kruipt in uw woning, ook wel opstijgend vocht genoemd. Het ontstaat door het ontbreken van een goede waterkering. Een laatste oorzaak is condensatievocht dat ontstaat door afkoeling van warme lucht in uw huis. Dit type ontstaat bijvoorbeeld bij koken. De oorzaken op een rij:

  • Doorslaand vocht
  • Opstijgend vocht
  • Condensatie vochtGratis offertes vergelijken

Gevolgen vochtige muren

Op een vochtige muur ontstaan aan de binnenkant vaak zwarte of witte vochtplekken op het behang of de muurafwerking. Door een te veel aan vocht ontstaat schimmel op de muur wat uiteindelijk ook de binnenkant van de muur zal aantasten. Maar vochtige plekken vormen niet alleen een onaangenaam aanzicht van uw muren. Uzelf loopt ook een gezondheidsrisico als er schimmel op uw muren ontstaat. Langdurige blootstelling aan schimmel is ongezond en kan leiden tot klachten als hoesten en benauwdheid. Daarnaast trekken vochtplekken vaak ongedierte en insecten aan.

Vochtige muren bestrijden

Het bestrijden van vochtige muren kan op een aantal manieren. Zo kunt u uw muren vanaf de buitenkant laten impregneren. Bij impregneren brengt een specialist een waterwerende laag aan om uw muur waterdicht te maken. Andere methodes voor vochtbestrijding bij opstijgend vocht zijn het injecteren van uw muren aan de binnenkant of het laten plaatsen van een onderkapping. Die laatste methode is behoorlijk rigoureus maar uiterst effectief. Soms is het beter ventileren van vochtige ruimtes in uw woning al een voldoende oplossing om vochtige plekken en schimmel in uw huis te bestrijden. Welke methode het beste is, is afhankelijk van de oorzaak van de vochtproblemen in uw huis.
Doorslaand vocht bestrijden

Doorslaand vocht ontstaat als de vochthuishouding in uw gevel niet (meer) op een juiste manier werkt. Deze vochtproblemen komen vaak bij oudere woningen voor, omdat de gevel aan de buitenkant in de loop der jaren steeds poreuzer is geworden. Maar ook beschadigingen zoals scheuren in stenen of voegwerk dat is losgekomen, geeft regenwater vrije doorgang om de binnenmuren te bereiken.

De meeste effectieve methode voor vochtbestrijding is in dit geval om uw muren te laten impregneren. Een specialist in vochtbestrijding brengt dan een onzichtbare laag aan over uw buitengevel. De gevel wordt zo waterdicht gemaakt. Dit voorkomt dat u nog langer last heeft van een vochtige muur.

Video impregneren van een buitenmuur:

Vakman nodig voor de vochtbestrijding?

Bespaar op de kosten en vraag gratis en vrijblijvende offertes aan!

Vrijblijvende offertes!

Opstijgend vocht voorkomen

Opstijgend vocht is herkenbaar door vochtige plekken, vaak in combinatie met schimmel, dat aan de onderkant van de muren zichtbaar wordt. Opstijgend vocht begint altijd aan de onderkant, want het vocht kruipt via de fundering door de muren heen omhoog. Vochtbestrijding bij optrekkend vocht wordt op twee manieren gedaan: injecteren of onderkappen. Bij injecteren worden gaten aan de onderkant van de muur geboord, waar vervolgens een bepaalde vloeistof in wordt gespoten. De vloeistof trekt verder de muur in en vormt zo een chemische waterkerende laag. Bij onderkappen worden stenen onder in de muur tijdelijk verwijdert, waarna een waterkerende folie wordt aangebracht, zodat het vocht niet meer omhoogtrekt. Onderkappen is een rigoureuze en zeer effectieve methode voor vochtbestrijding.

Condensatievocht verhelpen

Condensatievocht komt in ieder huis voor. De condens ontstaat bijvoorbeeld door douchen, het uithangen van uw was, maar ook door de lucht die u en uw huisgenoten uitademen. Condensatievocht is goed zichtbaar door ramen die beslaan. Goed ventileren is vaak de beste methode om dit vocht te voorkomen en te bestrijden. Heeft u recent uw woning beter laten isoleren? Dan kan het zijn dat door de verbeterde isolatie meer vocht veroorzaakt door condensatie in uw woning blijft hangen. Het laten aanbrengen van een ventilatiesysteem is dan een goede oplossing om deze vochtproblemen te bestrijden. Een specialist in vochtbestrijding voorziet u graag van advies.
Vochtbestrijding kosten

De kosten voor vochtbestrijding, hangen voor een groot gedeelte samen met de oorzaak van de vochtproblemen. Worden de vochtige muren in uw verblijf veroorzaakt door opstijgend vocht? Laat dan uw muren injecteren. Een specialist in vochtbestrijding rekent voor het injecteren gemiddeld €1o0,- per strekkende meter. Heeft u last van doorslaand vocht in uw woning? Reken dan op gemiddeld €10,- per vierkante meter voor het impregneren van de buitenmuren. Deze bedragen zijn inclusief materiaal en btw, maar zijn slechts een richtprijs. Wilt u precies weten wat vochtbestrijding u gaat kosten? Vraag dan via het offerteformulier op de site meerdere vrijblijvende offertes aan.

Prijstabel: vochtbestrijding

Soort vochtbestrijding Gemiddelde prijs, inclusief materiaal en btw
Gevel injecteren €100,- per meter
Gevel impregneren €10,- per vierkante meter

Let op: dit zijn gemiddelde prijzen. De kosten kunnen per specialist verschillen.

premie vochtbestrijding

Premie voor vochtbestrijding

Voor het toepassen van vochtbestrijding bij vochtproblemen, zoals bijvoorbeeld het verhelpen van opstijgend vocht, kunt u gebruik maken van de Vlaamse verbeteringspremie. De overheid stelt voor het laten plaatsen van een onderkapping of het injecteren van een vochtige muur een premie van maximaal 750 euro beschikbaar. De premie is verbonden aan een aantal voorwaarden. Zo mag u bijvoorbeeld niet meer verdienen dan een vastgesteld maximum gedag. Daarnaast moet uw woning 25 jaar of ouder zijn, in het Vlaamse Gewest liggen en moet u uw huis als hoofdverblijfplaats gebruiken. Houd er rekening mee dat het factuurbedrag minimaal €1500,- moet zijn en de dat factuur niet ouder dan 1 jaar is. Op wonenvlaanderen.be leest u alles over de voorwaarden van de premie en kunt u een aanvraagformulier downloaden.


prijzen bestrijden vocht

Vergelijk offertes en bespaar!

Bent u opzoek naar een specialist voor het bestrijden van optrekkend vocht? Wilt u een ventilatiesysteem laten aanleggen omdat uw ramen constant beslaan? Of is doorslaand vocht de oorzaak van de vochtproblemen in uw woning en wilt u die bestrijden? Vraag dan vrijblijvend meerdere offertes aan via het offerteformulier. U ontvangt dan zo snel mogelijk meerdere offertes op maat van vakmannen die in vochtbestrijding zijn gespecialiseerd en in uw omgeving actief zijn.

Vergelijk de offertes, gun de opdracht aan de specialist van uw keuze en binnen afzienbare tijd behoren de vochtige ruimtes in uw huis tot het verleden.


Gratis offertes!