Last van vochtproblemen in uw kelder? Met kelderafdichting is dit verleden tijd.

Schakel een vakman in voor het waterdicht maken van uw kelder. Vraag direct gratis offertes aan!

kelderdichting

Kelderdichting

Is uw kelder niet waterdicht en kunt u deze daardoor niet als volwaardige ruimte in uw woning gebruiken? Laat dan een specialist voor een goede kelderdichting zorgen. Vochtbestrijding in uw kelder is belangrijk om te voorkomen dat vocht nog verder omhoog kruipt uw woning in. Een ander groot voordeel van een kelderverdieping die waterdicht is, is dat u de ruimte weer als een volwaardige ruimte kunt gebruiken. Wilt u weten wat het kost om voorgoed van de vochtproblemen in uw kelder af te komen? Vraag via het offerteformulier dan snel en eenvoudig meerdere vrijblijvende offertes aan. Vergelijk de ontvangen offertes en bespaar zo gemakkelijk op de kosten.

Oorzaken vochtproblemen

Vochtproblemen in een kelder kennen soms meerdere oorzaken. De meest voorkomende oorzaken zijn onvoldoende ventilatie en opstijgend vocht dat vanuit de grond via de muren omhoog kruipt. Maar ook schade door sijpelwater is een veelvoorkomend gevolg van kelders die niet waterdicht zijn. Dit is water dat na een regenbui via de bovenkant van de wanden langzaam naar binnen sijpelt. Omdat leidingen zich vaak in de kelder bevinden kan ook lekkage in een waterleiding of afvoerbuis de oorzaak zijn van vocht in uw kelder. Mocht u zelf niet de oorzaak van uw vochtige kelder kunnen achterhalen, schakel dan een specialist voor vochtbestrijding in om uw kelder weer waterdicht te maken.

Wat is een kelderdichting?

Een kelderdichting is het waterdicht maken van uw kelder, zodat vochtproblemen tot het verleden behoren en u uw kelder weer als volledig kunt gebruiken. Kelderdichting kan op een drietal manieren worden uitgevoerd. Bekuiping, zoals een kelderdichting in vaktaal ook wel wordt genoemd, kan via de binnenkant of buitenkant van uw kelder. Daarnaast is het injecteren van de muren een mogelijkheid om uw kelder helemaal waterdicht te maken. Een laatste optie is het draineren van uw kelderverdieping. Deze methode wordt vooral toegepast als de grondwaterdruk erg hoog is.Gratis offertes vergelijken


muren injecteren kelder

Kelderdichting van binnenuit of van buitenaf?

Veel mensen die iets aan vochtbestrijding in hun kelder willen doen, vragen zich af of kelderdichting van binnenuit of van buitenaf voor hun een betere oplossing is. Het antwoord op die vraag hangt af of u een bestaand huis heeft of een huis laat bouwen.

De meeste effectieve methode om de afdichting te realiseren is altijd via de buitenkant. Vocht kan dan met geen mogelijkheid meer naar binnen dringen. Nadeel van deze methode is dat deze alleen tijdens de bouwfase kan worden toegepast. Heeft u dus al een souterrain onder uw huis? Dan is kelderafdichting alleen via de binnenkant mogelijk.


kelder waterdicht maken

Bekuiping

Bij kelderdichting van binnenuit wordt uw kelder waterdicht gemaakt door meerdere waterwerende lagen aan te brengen op de muren en de vloer. De kelderverdieping verandert als het ware in een kuip. Daarom wordt deze methode ook wel stijve bekuiping genoemd. De gecreëerde kuip zorgt ervoor dat de kelder volledig waterdicht wordt. Het aanbrengen van het pasta-achtige cement gebeurt in meerdere lagen, omdat de kelder bestand moet zijn tegen de grondwaterdruk. Een vakman weet precies hoeveel lagen aangebracht moeten worden, wat de droogtijd van elke laag is en welke cementsoort in uw kelder het beste resultaat geeft. Omdat vakkennis absoluut nodig is, raden we niet aan deze vorm van vochtbestrijding zelf uit te voeren.
Muren injecteren

Het injecteren van keldermuren is ook een methode om uw kelder waterdicht te maken. Deze methode voor vochtbestrijding is vooral aan te raden als u last heeft van opstijgend vocht. Het grondvocht kruipt bij opstijgend vocht via het metselwerk langzaam omhoog en veroorzaakt witte of zwarte vlekken op de muur. Bij het injecteren worden net boven het grondniveau kleine gaten in de muur geboord. Vervolgens wordt er een soort gel in de gaten gespoten. Deze gel verspreidt zich langzaam in de gehele muur en vorm zo een laag die waterdicht is. Het grondvocht kan dan niet verder via de muur opstijgen. Nadat de muur is geïnjecteerd, worden de boorgaten door de specialist weer netjes opgevuld.

Kelderdrainage

Kelderdrainage wordt eigenlijk alleen toegepast als er veel grondvocht aanwezig is, waardoor er een hoge grondwaterdruk op de muren inwerkt. Het risico bestaat dan dat een bekuiping niet voor voldoende afdichting zorgt. Het aanleggen van een systeem voor kelderdrainage is dan de perfecte oplossing om vocht af te voeren. Hierbij worden de wanden en vloer van de kelder voorzien van een noppenmembraam. Grondvocht komt in het membraam terecht en wordt via een waterpomp afgezogen en geloosd op het riool of een waterput. Na kelderdrainage is het probleem van vochtige keldermuren voorgoed opgelost.
Kelderdichting: het proces

De werkzaamheden voor het aanbrengen van een binnen bekuiping in om uw souterrain waterdicht te maken bestaan uit de volgende stappen:

  • Stap 1: De vloer en muren worden stof en vetvrij gemaakt. Loszittende voegen en verfresten worden door de vakman verwijderd.
  • Stap 2: Natte plekken en plekken waar water naar binnenkomt worden vooraf met een speciale coating behandelt om te zorgen voor een volledige afdichting.
  • Stap 3: Vervolgens wordt de aansluiting tussen de vloer en wanden zorgvuldig voorbehandeld.
  • Stap 4: Daarna wordt waterdicht materiaal op de muren en vloer aangebracht. Er worden minimaal twee druklagen aangebracht, vaak voorafgaand door een dunne aanbrandlaag voor betere hechting
  • Stap 5: Na uitharding, wordt er soms nog een witte vochtregulerende afwerkingslaag aangebracht.

Video over het proces

Vakman nodig voor het waterdicht maken van uw kelder?

Vergelijk gratis scherp geprijsde offertes en bespaar op de kosten!

Vrijblijvende offertes!

Wat kost een kelderdichting?

De kosten voor kelderdichting wordt voornamelijk bepaald door de methode die toegepast wordt. Daarnaast heeft ook de grootte en diepte van een kelderverdieping invloed op de prijs. Een exacte prijs om de vochtproblemen te verhelpen kunnen we op voorhand niet geven. Wel geven we u graag een prijsindicatie. Reken voor het injecteren van keldermuren op gemiddeld €100,- per meter. Dit is een vrij kostbare oplossing, maar het voordeel is dat de klus relatief snel geklaard is en weinig rommel veroorzaakt. Bij een kelderdichting van binnenuit moet u uitgaan van €15,- tot €17,- per m². Bekuiping van buitenaf komt op ongeveer 60 m².

Prijstabel: kelderdichting

Methode Prijs
Kelderdichting van binnenuit €15,- tot €17,- per m²
Kelderdichting van buitenaf €60,- per m²
Keldermuren injecteren €100,- per m²

Let op: dit zijn gemiddelde kosten en kunnen per specialist verschillen.

vochtbestrijding kelders

Premie voor kelderdichting?

De Vlaamse overheid stelt voor werken aan vochtbestrijding een premie van €750,- beschikbaar. Eén van de voorwaarde is dat het moet gaan om optrekkend vocht in de binnen- en buitenmuur, dat u laat behandelen door het plaatsen van een onderkapping of waterkering of door het laten injecteren van de muur. Een tweede voorwaarde die gesteld wordt is dat het factuurbedrag minimaal €1500,- moet zijn (dubbele bedrag van de premie). Daarnaast is het zo dat u binnen 10 jaar maximaal 3 keer een verbeteringspremie mag aanvragen, waarbij elke aanvraag betrekking moet hebben op een andere categorie. Op wonenvlaanderen.be kunt u de verbeteringspremie aanvragen en vindt u alle voorwaarden.


prijzen kelderdichting

Besparen? Vergelijk offertes!

Wilt u ook uw kelder waterdicht laten maken, zodat u deze bijvoorbeeld als klusruimte kunt gebruiken? Schakel dan een expert op het gebied van vochtbestrijding in. Hij ziet snel of de vochtproblemen worden veroorzaakt door opstijgend vocht of een andere oorzaak heeft. Met zijn kennis adviseert hij u of behandeling van muren voldoende is of dat kelderdrainage toch een betere oplossing is. Vul het offerteformulier in en ontvang snel meerdere offertes van experts in vochtbestrijding. Wij brengen experts uit uw omgeving met u in contact. Vergelijk de offertes op prijs, snelheid van opleveren en garantie op het uitgevoerde werk en kies de specialist die uw vochtprobleem voorgoed verhelpt.


Gratis offertes!