Last van opstijgend vocht? Schakel een vakman in voor de vochtbestrijding!

Vraag gratis en vrijblijvende offertes aan. Vergelijk en bespaar op de kosten!

opstijgend vocht

Opstijgend vocht

Opstijgend vocht is een veel voorkomend probleem bij vooral oudere woningen. De vochtproblemen ontstaan doordat grondvocht via de poreuze stenen omhoog kan kruipen. Een specialist in vochtbestrijding ziet snel of de problemen in uw vochtige muren worden veroorzaakt door opstijgend vocht en biedt u graag een vakkundige oplossing. Samen met u bespreekt hij of injecteren of onderkappen van de muur de beste oplossing is. Wilt u weten hoeveel de investering u kost en of u recht heeft op een premie? Vul dan het offerteformulier in. U ontvangt dan snel een aantal vrijblijvende offertes van vochtbestrijdingsspecialisten uit uw omgeving.

Wat is opstijgend vocht?

Opstijgend vocht doet zich vooral voor bij oudere woningen. Het ontstaat doordat grondvocht in poreuze muren ongehinderd in de muur omhoog kan trekken. Dit komt omdat oudere woningen vaak niet van een spouwmuur of effectieve waterkering zijn voorzien. De stenen van de fundering zuigen zich dan vol met grondwater. Hygroscopische zouten zorgen dat er een blijvende zuigkracht van vocht in de stenen ontstaat. Opstijgend grondvocht is altijd aan de onderkant van de muur zichtbaar in de vorm van vochtige plekken met een witte poederachtige uitslag. Het poeder, dat lijkt op schimmel, ontstaat door een chemische reactie in de stenen en wordt salpeter genoemd.

Mogelijke gevolgen van opstijgend vocht

Zoals zojuist al genoemd zijn vochtproblemen door opstijgend vocht als eerste zichtbaar door witte salpetervlekken. Deze vlekken ontstaan vaak aan de buitenkant van de gevel. Laat u dit niet snel bestrijden? Dan kan salpeter het cement en stenen verder aantasten, met nog grotere vochtproblemen als gevolg. Loslatend behang en pleisterwerk dat langzaam afbrokkelt zijn vaak gevolgen van optrekkend vocht aan de binnenzijde van de muur. Doet u niets? Dan zal ongezonde schimmel aan de binnenkant van uw muren gaan groeien. Naar verloop van tijd kan de schimmel op uw luchtwegen slaan en klachten als hoesten en benauwdheid veroorzaken.Gratis offertes vergelijken


vochtbestrijding optrekkend vocht

Opstijgend vocht bestrijden

Voor het bestrijden van opstijgend grondvocht worden grofweg twee methodes toegepast: injecteren van de muur of het onderkappen van de buitenmuur. Injecteren is veruit de goedkoopste manier en wordt daarom als eerste toegepast. Met behulp van vloeistof wordt er een chemische waterkering in de bestaande muur aangebracht. Heeft dit onvoldoende effect, dan is het aanbrengen van een fysieke waterkering in de gevel, ook wel onderkappen genoemd, een vervolg oplossing. Bij onderkappen wordt er grondig ingegrepen in de constructie van het gebouw. Omdat de methode daarnaast erg arbeidsintensief is, liggen de prijzen voor deze vorm van vochtbestrijding een stuk hoger.


injecteren muren

Muren injecteren

Zodra een specialist in vochtbestrijding muren gaat injecteren, start hij als eerste met het boren van een aantal gaten in de onderkant van de muur. De gaten hebben onderling een afstand van zo’n 10 tot 15 centimeter. Omdat de vochtproblemen in de hoeken vaak het grootst zijn, boort met in de hoeken van een kamer soms ook in de hoogte nog een aantal gaten. Nadat de boorgaten schoon zijn gezogen, worden de gaten worden volgespoten met een vloeistof die verder in de poreuze stenen trekt. Er ontstaat zo een chemische waterkering, waardoor vochtige muren en schimmel tot het verleden behoren.
Buitenmuur onderkappen

Het onderkappen van een buitenmuur houdt in dat deze net boven de vloerpas wordt ingezaagd of dat er zelfs een laag stenen tijdelijk helemaal verwijderd wordt. Vervolgens wordt er een waterkerende folie aangebracht die ervoor zorgt dat het grondvocht niet meer via de muren kan opstijgen.

Om de stabiliteit van de gevel zo min mogelijk aan te tasten worden deze werkzaamheden steen voor steen gedaan. Onderkappen is een grondige en uiterst effectieve methode, maar wel bijzonder arbeidsintensief. Woont u in een oudere woning zonder spouwmuur? Houd er dan rekening mee dat de binnenmuur tijdens de werkzaamheden beschadigd raakt.

Het onderkappen van een buitenmuur vereist vakkennis en ervaring. Het is verstandig om hiervoor een specialist in te schakelen. De specialist weet precies waar hij op moet letten, wat er nodig is voor een perfect resultaat en zorgt ervoor dat de stabiliteit van de woning gewaarborgd blijft. In de video ziet u meer over het proces van onderkappen.

Video over het onderkappen

Last van opstijgend vocht?

Schakel een vakman in voor het beste resultaat tegen de beste prijs! Vraag gratis offertes aan.

Vrijblijvende offertes!

Kosten vochtbestrijding

De kosten voor het bestrijden van opstijgend vocht zijn vooral afhankelijk van welke oplossing wordt toegepast om de vochtige muren te bestrijden. Zijn uw muren in slechte staat? Dan dienen deze eerst gerepareerd te worden voordat ze geïnjecteerd kunnen worden. Reken dan op gemiddelde kosten van €275,- per strekkende meter. De totaalkosten zijn dus vooral afhankelijk van hoeveel meter muur behandeld gaat worden. Ook als u alleen de buitenmuur laat injecteren, wordt gerekend met een prijs per meter. Gemiddeld genomen wordt €100,- per meter gerekend voor het injecteren van de buitenmuur en €185,- voor buiten- en binnenmuur samen.

Prijstabel: kelderdichting

Soort vochtbestrijding Gemiddelde prijs, inclusief BTW en materiaal
Buitenmuur injecteren €100,- per meter
Binnen- en buitenmuur injecteren €185,- per meter
Muur repareren en injecteren €275,- per meter

Let op: dit zijn gemiddelde kosten en kunnen per specialist verschillen.

premie vochtproblemen

Heeft u recht op een premie?

Maak gebruik van de Vlaamse renovatiepremie en verbeteringspremie als uw last heeft van opstijgend vocht in uw woning. Aan beide premies zijn wel een aantal voorwaarden verbonden. Zo mag u voor beide premies bijvoorbeeld niet boven een vastgesteld maximum bedrag verdienen. Daarnaast mogen de facturen voor het bestrijden van vocht bij de renovatiepremie niet ouder zijn dan 2 jaar en niet dateren voor de aankoop van de woning. De maximale renovatiepremie bedraagt 20 of 30% van het factuurbedrag (excl. btw). Bij de verbeteringspremie mag uw factuur niet ouder zijn dan 1 jaar en bedraagt het maximale bedrag €750,- Aanvragen doet u op wonenvlaanderen.be.


prijzen bestrijden opstijgend vocht

Vergelijk vrijblijvend offertes

Heeft kelderdichting of het impregneren van de buitenmuren uw vochtprobleem niet verholpen? Ziet u nog steeds witte vochtplekken op uw gevel of is er binnen nog steeds sprake van vochtige muren en schimmel? Dan is de kans groot dat u te maken heeft met opstijgend vocht. Laat deze vochtproblemen gelijk verhelpen door een specialist in vochtbestrijding. Hij herkent snel of opstijgend vocht inderdaad het probleem is en helpt u graag van de vochtproblemen af. Als u nu het offerteformulier invult, gaan wij snel voor u op zoek naar specialisten uit uw buurt. Onze service is gratis en u ontvangt snel en geheel vrijblijvend een aantal offertes voor vochtbestrijding. Vergelijk offertes, kies uw specialist en opstijgend vocht behoort voortaan tot het verleden.


Gratis offertes!